rijke historie  
  Jeugdcircus Il Grigio is één van de oudste jeugdcircussen van Nederland en 'zetelt' in het Brabantse Haaren. Jaarlijks geeft Il Grigio in de zomerperiode (juli - augustus) negentien voorstellingen die gemiddeld door ruim 10.000 bezoekers uit binnen- en buitenland worden bezocht.  
     
  'wie wil er clown worden?'  
  De masten van Il Grigio werden in 1961 omhoog getakeld door de toenmalige dorpspastoor van Haaren, pastoor Verrijt. Lang had hij gezocht naar een originele vrijetijdsbesteding waarin de jeugd zich uit kon leven. Hij koos voor een circus. In die wonderlijke wereld zou elk kind op zijn of haar eigen manier bezig kunnen zijn. In het plaatselijke blad plaatste hij de oproep: 'Wie wil er clown worden?'. Ruim veertig kinderen 'solliciteerden' en nog honderd anderen meldden zich met circusaspiraties.  
     
  Maar, met artiesten alleen is er nog geen circus. Een tent, kostuums, geluidsapparatuur, verlichting, een piste: het is allemaal nodig om de show te laten draaien. Ouders kwamen te hulp. Moeders ontwierpen fraaie kostuums. Vaders die verstand hadden van timmeren, lassen, schilderen of elektra, zag men na werktijd druk bezig met het vervaardigen van circusattributen. De gymleraar en ruitervereniging oefenden met dressuur en voltige en op het schoolplein werd een staalkabel gespannen zodat de koorddanseressen in spé konden oefenen. Het circus was geboren.
 
     
  Men noemde het 'Il Grigio', het betekent 'De Grijze' in het Italiaans. Eens de naam van de hond van Don Bosco, een bekende opvoeder en jeugdvriend in Italië (1815 - 1888).  
     
  Il Grigio 55 jaar!  
  In 2016 vierde Il Grigio haar 55-jarig jubileum. Gezien de interesse om artiest te worden en – gelukkig – de hulp van de vele medewerkers die allemaal belangeloos hun medewerking verlenen, ging het halen van deze mijlpaal als vanzelf