OVER JEUGDCIRCUS IL GRIGIO

Komt dat zien!

Jeugdcircus Il Grigio uit het Brabantse Haaren, is één van de oudste jeugdcircussen van Nederland. Jaarlijks verzorgt Il Grigio in de zomervakantie gedurende 2 weken maar liefst 20 voorstellingen die door zo’n 10.000 bezoekers uit binnen- en buitenland worden bezocht. Onze artiesten zijn 4-18 jaar oud. 

                                                                                                   Zij trainen iedere week, zodat zij in de zomervakantie weer zelfverzekerd kunnen stralen in de piste. Naast ±65 artiesten wordt Il Grigio gesteund door ruim 100 medewerkers die zich allen geheel vrijwillig inzetten voor dit jaarlijkse spektakel.

Inmiddels is Il Grigio al 62 jaar een leuk dagje uit in de zomer voor vele bezoekers en daar zijn we hartstikke trots op. Ben jij benieuwd naar hoe het allemaal begon?

Lees hieronder verder!

Wie wil er clown worden?

De masten van Il Grigio werden in 1961 omhoog getakeld door de toenmalige dorpspastoor van Haaren, pastoor Verrijt. Lang had hij gezocht naar een originele vrijetijdsbesteding waarin de jeugd zich uit kon leven. Hij koos voor een circus. In die wonderlijke wereld zou elk kind op zijn of haar eigen manier bezig kunnen zijn. Van clown tot acrobaat en van eenwieler fietser tot voltige artiest.

In het plaatselijke blad plaatste hij de oproep: ‘Wie wil er clown worden?’ Ruim veertig kinderen ‘solliciteerden’ en nog honderd anderen meldden zich met circusaspiraties.

Maar, met artiesten alleen is er nog geen circus. Een tent, kostuums, geluidsapparatuur, verlichting, een piste: het is allemaal nodig om de show te laten draaien. Moeders ontwierpen fraaie kostuums. Vaders zag men na werktijd druk bezig met het vervaardigen van circusattributen. De gymleraar en ruitervereniging oefenden met dressuur en voltige en op het schoolplein werd een staalkabel gespannen zodat de koorddanseressen in spé konden oefenen. Het circus was geboren!

Men noemde het ‘Il Grigio’: ‘De Grijze’ in het Italiaans. Eens de naam van de hond van Don Bosco, een bekende opvoeder en jeugdvriend in Italië (1815 – 1888).

Het jaar van onze artiesten

Herfstvakantie: eindelijk gaan we weer oefenen na zo’n twee maanden vrijaf. De acts zijn opnieuw ingedeeld en tot aan de zomervakantie wordt iedere week hard getraind! Er wordt gekeken wat iedereen in huis heeft en daaromheen een act bedacht.

Het totaalplaatje moet kloppen. Ook het licht, de muziek, kleding en attributen. Gezonde spanning bij de doorloop generale met nog drie weken te gaan.. Gaat het lukken?

Eerst de Grande Generale en dan…

De vrijdag voor de première: alles komt bij elkaar: artiesten, muziek, kleding en dan weer eindelijk die piste in, super! Het lukt! Kleine puntjes worden op de i gezet zodat we morgen kunnen starten met de voorstellingen.

Op zaterdag is dan de allereerste show en is alles nog nieuw, maar in de volgende negentien voorstellingen kun je zien dat de trein weer volop op gang komt en iedereen met plezier deze twee weken zijn show kan opvoeren en ook achter de schermen met volle teugen geniet: dát is te zien!

Een tijd van komen en..

Saamhorigheid alom, jong en oud gemixt, heel bijzonder om hier deel van te mogen uitmaken en vaak met tranen in de ogen als je op 18-jarige leeftijd als artiest afscheid moet nemen.

Maar velen zijn dan inmiddels zo verbonden met het circus, dat ze van artiest doorgroeien naar medewerker / vrijwilliger. En velen blijven dat nog vele jaren.